SPECTRUM has designed the renovation project of recreational space in Kazbegi, near Pansheti village, assigned by Kazbegi Municipality. The project space represents a public park, with the project site area of 3 603 m2. Pansheti park is represented by different recreational spaces. One of them is the swimming pool, which is filled up with the natural spring with healing properties, presented in the area.

The architecture of the recreational space suits to the nature, mountains, rocks and alpine zone of Kazbegi. The pool and the surrounding area are well-equipped to the highest standards. The main pool for adults, featuring pergola and sunbathing area transforms into the closed pool in winter. The project area also includes children’s playgrounds with a kid’s pool, multifunctional sports space and administrative building.

Access to the building and movement within the territory is adapted for people with disabilities. Well organized space, tasting and collecting of drinking water is possible for 12 months for Kazbegi district residents and tourists. The surrounding areas will be of great interest to the local community in terms of business development.

„GLMV Architecture Inc.“ which collaborates with Spectrum LLC has won the contest held by LEPL National Bank of Georgia which considered the project of the Headquarter of the National Bank of Georgia. Spectrum will perform the role of technical architect in the implementation of this proposal.

The main concept of the new Headquarters of the National bank of Georgia project is the synthesis of its shape, aesthetics, ideology, and function. The ideology of the building is related to its geometric shape of the circle, which is considered to be a continuous source of eternity and constant existence.

The notion of collaboration flows into the layout and planning of each floor of the building.  Each level is conveniently connected via the ramp, along the atrium and provides a comfortable and ample solution for the internal circulation. Bespoke architectural layout purpose fits the bank regulations including the furniture is being designed. One of the key elements of the building is panoramic (smart) lift systems located in the atrium offering bank employees minimum waiting time and remarkable trip while enjoying atrium space filled with natural daylight and views.

In establishing the functional and architectural character of the project, the concept of determining energy efficiency criteria plays one of the main roles. The concept is represented with the system of solar panels, which leads to the extraction of a large amount of electricity by working of the heat pumps. About  75% of the kinetic building's facade membrane is provided with stainless steel shutters, which are connected to lighting sensors and automatically open and close according to the sunlight intensity. The selection of the entire glazing system of the façade is based on sun position and relative U and G parameters of the glazing, proving maximum cooling and heating effect.

The striking façade of the building is defined by an externally located three two - storey atrium spaces revealing to the city an internal content and providing an external connection to the urban texture of the historic neighborhood.

We are happy to announce, that ,,SPECTRUM” has won the competition to design a park in Gergeti, Kazbegi region, held by Kazbegi Municipality.
One of the most important areas of Gergeti park’s project is the complex of buildings of the multifunctional cultural center, consisting of:
• Ethnographic Museum,
• Exhibition hall,
• Space of education of arts,
• Literary cafe,
• Conference room,
During the park design process, an existing monument has been preserved, which is located at the center of the complex’s buildings.
The idea of the project’s architectural concept is based on the character and shape of the local landscape, which is presented by harmonious fusion of the buildings to the natural environment, which has been successfully reached by designing unique structures and landscaped roofs of these buildings.
The complex of the cultural center will add particular importance to Gergeti Park as well as to the Kazbegi Region, which will become one of the key landmarks in the future.

We are pleased to announce that restaurant "Qalaqi" have been awarded the Golden A' Design Award in Interior Space and Exhibition Design Category by the International Design Academy, the grand jury panel of the A' Design Award & Competition which consists of internationally influential press members, established designers, leading academics and prominent entrepreneurs.

The A' Design Award is the World's most influential and largest design accolade, presented each year in Italy. It is a great honor for us to receive this prestigious award and to be selected amongst the participants from 200 countries.A 'Award aims to provide a fair, ethical and competitive platform for companies, designers and innovators from all spheres of design.

The award-winning company "Spectrum" operates on Georgian market since 2014 and creates an architectural quality based on innovations and experiences. The company specializes in providing commercial and residential sectors with architecture, interior design and construction services.

The restaurant "Qalaqi" launched in May, 2018  and is located in Kostava Street - one of the oldest neighborhoods in Tbilisi with diverse architectural styles. The architecture of the project was carefully thought through and detailed for the contextual setting and creates a classical and sophisticated environment within the texture of old town.

Award winning designs will be exhibited in Italy, and the architects will be awarded on June 28 in Como, Italy.

The concept of multifunctional center on the territory behind the Circus, which includes shopping center, hotel, residential buildings, office and recreational area. The complex project is currently being discussed at the Tbilisi City Hall Architecture Service.

The proposed concept of buildings aims to maximize the environment, rebuild and develop green recreational zones. From its central location on the Mtkvari Embankment, the site is perfectly placed to capture the unique beauty and personality of Tbilisi. 

The idea of ​​the architectural concept of the project is based on the nature of the local landscape, which envisages the maximum harmonic recording of the existing environment. Configuration, proportion and geometry of buildings defined by the  existing context and relief. It is also expressed in the formation of an architectural context that is reflected in its forms, textures and colors. The design volumes repeat the form of the hills, characteristic for the relief and landscape of the area. Proposed color scheme would seamlessly match surrounding natural landscape and will blend into existing site. Special consideration is given to all existing trees and plantation on site to preserve and maintain at maximum extinct.

The multifunctional complex consists of 4 volumes located on 4 storey podium: hotel, shopping center, office space and 2 living capacity.

The Shopping Podium - is approximately 40-45 000 sq.m.  unifying podium for the whole complex. The building comprises a semi-open construction of 5 floors, with huge atrium in the center, which is open to the atmosphere. The podium fills a large cavity currently formed in the location and repeats and continues existing contour of the relief.

The project blends within the landscape… providing no border within the nature and surroundings.

 

 

Restaurant “Kalaki” is nominated for A' Design Award and Competitions.

A' Design Award is the worlds' largest and most diffused design competition reaching over 200 countries each year. The Award is organized and awarded annually and internationally in a wide range of categories to create awareness for good design.

The mission of the A' Award and Competition is to provide a fair, ethical and competitive platform for companies, designers and innovators from all design fields with different experience levels, diverse disciplines and market focus to compete on, while providing them a global audience to showcase their success and talents to.

A' Design Award and Competitions, aims to highlight the excellent qualifications of best designs, design concepts and design oriented products. A' Design Award and Competitions are organized and awarded annually and internationally in multiple categories to reach a wide, design-oriented audience.

Restaurant “Kalaki” is nominated in a category - A' Interior Space, Retail and Exhibition Design.

Spectrum performed Green Facade construction works for Radisson Collection Tsinandali. This made the hotel building the first Facade in Georgia fully covered in greenery

The green facade is the most striking element of the building it contributes to bringing nature into resort's landscape. When guests approach Radisson Collection Tsinandali, they may feel like diving into a nature through the green facade. Different species used on the facade contribute to biodiversity and a cleaner environment.

Volume of the building is covered by metal construction, on which the composition of planted elements is fixed. The green facade allows Radisson Hotel to absorb tons of CO2, scrubbing the air for healthier living conditions for both visitors of the hotel and the wider city. It reduces energy consumption: protects the building from harsh sunlight offering solutions for the serious urban problems.