The contest for the project of the Headquarters of the National Bank of Georgia

„GLMV Architecture Inc.“ which collaborates with Spectrum LLC has won the contest held by National Bank of Georgia which considered the project of the Headquarter of the National Bank of Georgia. Spectrum will perform the role of a technical architect in the implementation of this proposal.
The main concept of the new Headquarters of the National bank of Georgia project is the synthesis of its shape, aesthetics, ideology, and function. The ideology of the building is related to its geometric shape of the circle, which is considered to be a continuous source of eternity and constant existence.

The notion of collaboration flows into the layout and planning of each floor of the building.  Each level is conveniently connected via the ramp, along the atrium and provides a comfortable and ample solution for the internal circulation. Bespoke architectural layout purpose fits the bank regulations including the furniture is being designed. One of the key elements of the building is panoramic (smart) lift systems located in the atrium offering bank employees minimum waiting time and remarkable trip while enjoying atrium space filled with natural daylight and views.

In establishing the functional and architectural character of the project, the concept of determining energy efficiency criteria played one of the main roles. The concept is represented with the system of solar panels, which leads to the extraction of a large amount of electricity by working of the heat pumps. About  75% of the kinetic building's facade membrane is provided with stainless steel shutters, which are connected to lighting sensors and automatically open and close according to the sunlight intensity. The selection of the entire glazing system of the facade is based on sun position and relative U and G parameters of the glazing, proving maximum cooling and heating effect.

The striking facade of the building is defined by an externally located three two-story atrium spaces revealing to the city an internal content and providing an external connection to the urban texture of the historic neighborhood.

Originally Published: 20.12.2019