Restaurant Kalaki

Status: completed
Appointment: 2015
Completion: 2018
Services: Architecture, Interior Design, Construction Management
Location: Tbilisi
Area: 850 m²

Restaurant Kalaki is the first Michelin rated fine dining restaurant operating in Tbilisi, Georgia.

Located in one of the oldest neighborhoods in Tbilisi with diverse architectural styles and historical layers superimposing over 150 years of history, the architecture of the project was carefully thought through and detailed for the contextual setting. Its quest was to create a classical and sophisticated environment within the texture of old town.

The fundamental design and concept of the project surpasses the typical designation of a luxurious restaurant and its main function. It offers an unparalleled meeting space where people socialize in a magical atmosphere, which lets them escape from the hectic city life.

The name of the restaurant – Kalaki, in Georgian means “city.” The idea of the space is to create a city within a city with a timeless atmosphere which enables visitors to travel through space, in history and culture and interpret the reality in different lenses.

The city inside the city, where time is insignificant, is a place where you can enjoy the magical atmosphere completely distracted from stressful urban routine. It’s the story told through classic materials, lighting and historical context, which is purposefully imitated in the interior. 

Sol Omnia Lucet – the Latin caption at the entrance, translates into sun shines for all, it sums up the main idea of the project – creating a restaurant, where everybody finds their own individual space to experience a time.

The entire concept of the restaurant and fine dining revolves around a main atrium, the heart of the project, which resembles the typical inner yard of old Tbilisi, residential neighborhoods where habitants meet and socialize.

Different dining halls are connected via the inner courtyard and offer different dining experiences for various settings and functional gatherings. These planning principles encourage visitors to move around during the evening and explore the space from different perspectives, offering spaces from romantic gateways to casual outdoor seating enables visitors to experience a continues sense of exploration and excitement at every visit.

A 100-year-old pine right at the entrance of the building was purposefully maintained to enjoy the natural conditions offered by the location. Now this pine adds a green glow to the restaurant façade.

The Atrium, artificial sky, and outdoor facades used indoors add a certain theatrical nature to the space. Giving visitors the feeling of being part of some performance. From its food and drinks to the furniture design, this place is designed to awaken feelings.

The Restaurant offers a truly unique experience combining luxurious European settings and styles with local traditions; it creates an unforgettable experience and leaves memories for visitors.

Various stories will be born in such a space, we believe. We aimed to create a place in which the meaning of the place would be misinterpreted, yet the place would accept various interpretations of visitors. 

 

Other Projects